Eric Thyrgaard

 

En musikkarriere kan kickstartes på mange forskellige måder: Ud af kedsomhed, som et personligt projekt eller som udløber af et venskab.

I længere tid havde Victor Oliver og barndomsvennen Mikkel Westergaard Larsen talt om at starte et nyt band. Men for Victor Oliver blev det ét bestemt album, der var tændsatsen til det seksmandsband, han i dag er sanger, sangskriver og tekstforfatter i.

- Vi havde prøvet nogle ting af, hvor det ikke lige var det. Men vi havde blod på tanden, og for fem år siden begyndte jeg at høre D'Angelos album 'Voodoo', hvor jeg tænkte "det er sådan noget musik, jeg vil lave!". Det er virkelig en bandplade, fortæller han.

Den amerikanske soulsangers tunge, kropslige grooves og udtryksfulde falset var lige det, der havde manglet i den musikalske ligning. Victor Oliver gik straks målrettet i gang med at samle folk til det nye band og fik hurtigt fat på de fem gutter, der nu udgør Artifact Collective.

Denne uge er de P3's Uundgåelige med nummeret 'Light Blue'.

 

Det er hjerteblod

Bandnavnet er ikke for sjov, for Artifact Collective er en fasttømret enhed, hvor medlemmerne mødes næsten hver dag for at lave nye numre.

Nogen gange samles de alle sammen i deres øvelokale på Nørrebro i København, andre gang hver for sig, hjemme hos hinanden. Der bliver udvekslet idéer på kryds og tværs.

- Vi har lavet rigtig mange ting sammen, vi har været på ferie sammen, vi holder nytår sammen, vi tager til koncerter sammen, siger producer og trommeslager Jens Højager.

- Vi kender hinanden så godt, så vi kan være hudløst ærlige og have lyst til at slå hinanden, men så går der et minut, og så har vi knappet en ny bajer op og hygger os, fortæller Victor.

- Jeg tænker, at det er ligesom at have et barn. Den person, man har det barn med, har man også lyst til at være sammen med, for det er hjerteblod, tilføjer Victor.

 

Til både Drake og The Cure

'Light Blue' er Artifact Collective første single, og om grunden til at udvælge nummeret som P3’s Uundgåelige siger radiokanalens musikredaktør Mathias Buch Jensen: De har det ret Phlake – og det er venligt ment. Temaet er boblende uundgåeligt.

Han kalder nummeret "chillet soul-pop", men selv er bandet helst fri for at sætte mærkat på deres musik.

Artifact Collective er melankolske tankestrømme med store armbevægelser. Det handler om hengivenhed i Firenze og lange nætter i Nordvest, når de seks drenge trækker en dyne ned over hovedet på dig, som på en og samme tid føles provokerende kold og brandvarm. Bandets forskellige personligheder skaber i fællesskab kollektivets unikke lyd der er karakteriseret af musikalsk kvalitet og skarpe produktioner med organiske elementer – blandt andet med trombone som en del af lyduniverset, der tvinger dit pophjerte til at være ekstra opmærksomt.

- Ikke fordi, vi er bange for at blive sat i båse, for det bliver man alligevel, som Victor siger.

- Men mere fordi, det kan være svært at se musikken udefra, når man er midt i processen.

Men er der nogen danske grupper, de føler sig særligt beslægtet med?

- Jeg tror, at man underbevidst er inspireret af alle mulige ting, og der er masser af musik, som, vi synes, er mega fedt, svarer Victor.

- Der er masser af gode danske bands – vi er kæmpefans af The Minds of 99, og Mont Jake er total undervurderet. Men egentlig føler jeg ikke, at der er nogen danske bandkonstellationer, som vi er inspireret af.

- I det hele taget er vi mest inspireret af amerikansk musik. Af nutidige musikere kan vi virkelig godt lide Tyler The Creator og The Internet, fortsætter Jens.

- Men samtidig med, at vi kan have optur over det eller Drake, kan vi også sidde og nørde The Cure og Radiohead. Hvad det er, deres sangskrivning kan; hvad der gør, at det er så god musik.

- Og så er vi også seks mand! Så det er seks mands musikalske bagage, vi trækker på.